TMT

Televíziós Művészek Társasága.

1092. Budapest. Ráday-u 31/K. Filmesház.

Tel: 299-30-27  Fax: 299-30-28

Webcím: www.tvmt.hu

 

                                                                       Hírlevél

 

                        A választmány 2005. április 26-án ülésezett. Jelen voltak: Jánosi Antal, Mihályffy Sándor, Mihályfi Imre, Németh Imre, Radó Gyula, Rózsa Sándor, Simon Margit, Száva Gyula Szolnoki András, Szőnyi G. Sándor.

 

                        A következő közgyűlésünket 2005. május 18-án, délelőtt 11 órakor tartjuk a Filmesházban. A közgyűlés témái: 1. Tagfelvétel. 2. A legutóbbi közgyűlés óta végzett munka 3. Az előadóművészi jogdíj kérdésekben folytatott tárgyalások és 4. Egyéb, aktuális ügyek.

                        Tagfelvételre jelentkezett: Békés József dramaturg, Ditzendy Attila szerkesztő, Dunavölgyi Péter főgyártásvezető, Farkas Csaba operatőr, Kocsis Tibor rendező-operatőr, Nemlaha György szerkesztő-rendező, Orosz Tibor gyártásvezető, Péterfay Attila főgyártásvezető, Sós Mária rendező,  Zádori Ferenc operatőr.

 

                        A Fiatal Művészek Társaságának mentora, Balogh Zsolt kéréssel fordult az ORT vezetőségéhez, melyben anyagi támogatást kért a fiatalok stúdiójának a működtetéséhez. Az írásos kérés, a hivatalos formanyomtaványon, a különböző igazolásokkal együtt, elment, - várjuk a választ.

                        Döntés született arról, hogy levéllel keressük meg a televíziós produkciók pályázatai fölött döntő kuratóriumokat, melyben kérjük, hogy a korábbiaknál nagyobb mértékben támogassák a televíziós alkotókat. (A levelet elkészítik: Radó, Szőnyi.) Ismételten felmerült az a kérdés, hogy a közszolgálati televízióknak megrendelői szerepet is be kell tölteniük, hiszen azon túl, hogy valamennyi támogatást is nyújtanak a produkciók megvalósításához, ők vállalják a sugárzást és ennek révén a felelősséget is a bemutatott produkciókért.

                        Az ismétléseknek Magyar Televízióban való leállítása, a magas előadóművészi jogdíjak ügyében április 5-én, a meghívottakkal együtt megtartott megbeszélés értelmében, április 26-án találkoztunk újra az EJI (Előadóművészi Jogvédő Iroda), és a Színész Szakszervezet képviselőivel. Az ápr.5-i megbeszélés értelmében az ismétlésekért fizetendő perc-díj helyett, az éves átalánydíj kialakítása a téma. A Társaság részéről Száva Gyula és Szolnoki András foglalkoznak a kérdéssel. A Társaság nem jogosult megállapodás megkötésére, de mi a témának jogos felvetői vagyunk, mert az egyesület alapszabálya szerint feladatunk a művészeti értékek védelme, az ismétlések elmaradása pedig a televíziós művészi értékek sérelme. Egyebek közt javaslatot akarunk tenni arra, hogy a Színész Szakszervezettel és a színész érdekvédelmi egyesületekkel együtt, forduljunk az ORTT-hez, az ismétlések jogdíj terheinek a támogatása érdekében.

                        Meghallgattuk B.Révész László beszámolóját a dokumentum filmes szakma közgyűléséről. Teljes mértékben egyetértünk azzal, hogy a dokumentumfilmeknek a közönséghez való eljuttatása elsősorban a televíziók feladata és kötelessége.    

                        Ismételten felmerült a Filmművész Szövetséghez való csatlakozás kérdése. A választmány egy része, különböző okok miatt, önállóságunk és arculatunk megőrzése mellett, a csatlakozás mellett állt. A kérdés valószínűleg felmerül majd a május 18-i közgyűlésünkön, döntést ott kell hoznunk.

                        Ismételten felmerült egy olyan a televíziós kerekasztal megszervezésének az igénye, melyben részt vennének a televíziós szakmában érdekelt szakszervezetek és civil egyesületek. Ennek a kerekasztalnak fő feladata lenne a média-törvény korrekciója, illetve annak kialakítása. .

 

 

Budapest, 2005. május 2.                                                                      Összeállította:

Szőnyi G. Sándor

 

                                                    A webhelyet az Eastern Kft. készítette. E-mail: eastern@vnet.hu

                                                                                     Utolsó módosítás: 2005.04.14.