TMT

Televíziós Művészek Társasága.

1092. Budapest. Ráday-u 31/K. Filmesház.

Tel: 299-30-27  Fax: 299-30-28

Webcím: www.tvmt.hu

 

                                                                       Hírlevél.

 

                  A Társaság választmánya március 22-én ülésezett. Jelen voltak: Balogh Zsolt, Fellegi Tamás, Gurbán Miklós, Jánosi Antal, Mihályfi Imre, Mihályfy Sándor, Nádorfi Lajos, Radó Gyula, Simon Margit, Száva Gyula, Szőnyi G. Sándor.

 

                  Az ülés legfontosabb témája az április 5-én megtartandó ”kerekasztal” tárgyalásra való felkészülés volt. A tárgyaláson az előadóművészi jogdíj kérdéseiről kívánunk beszélni. (Legutóbbi hírlevelünkhöz már mellékeltük az állásfoglalásunkat, amit elküldtünk a Magyar Televízió Elnökének is ) Két kérdést fogunk felvetni:: az 1999-ben meghozott rendelkezés szerint megállapított magas perc-jogdíjat (7150 forint + áfa) csökkenteni kell, mert ez a ismétléseknek az  egyik legfőbb akadálya, valamint tisztázni kell azt, hogy az 1999 előtt készült produkcióknak van-e, s ha van, milyen jogdíj kötelezettsége van. A tárgyaláson többek között részt vesz a Színész Szakszervezet, a Filmjus és a Magyar Televízió képviselője. Részünkről a téma előadója Száva Gyula lesz.

                  A továbbiakban a folyamatban lévő ügyeinkről volt szó.

                  Balogh Zsolt beszámolt a Fiatal Művészek Társaságának a helyzetéről. (Alapkérdés produkciókhoz szükséges anyagi támogatás kérdése. A Magyar Televízió vállalja a kért, havi 20-25 percben, a művek sugárzását, de anyagi fedezetet nem tud adni hozzá. A meghirdetendő pályázat szerint a fiatalok által készített kreatív alkotásoknak közük lesz a környezetvédelemhez, tehát jogos lehet a Környezetvédelmi Minisztérium támogatása. Történtek tárgyalások. Kérést fogalmazunk meg az ORTT-nek is, hogy engedélyezzen valamennyi reklámtevékenységet ezekben a munkákban.)

Gratulációnkat küldjük a március 15. alkalmával kitüntetett televíziós kollegáinknak.. (Radó)

Kapcsolatba léptünk a Duna-televízió újonnan megválasztott elnökségével. Személyes találkozót kértünk, azzal hogy előzetesen tájékoztatjuk őket, milyen kérdések felvetését tartjuk fontosnak.

Téma volt a honlap működtetésének kérdése. Gurbán, Nádorfi és Szőnyi kezelik és szerkesztik a honlapot. Olvassátok! (www.tvmt.hu)

                  Felhívjuk a figyelmeteket arra, hogy közelmúltban két újságcikk jelent, illetőleg jelenik meg az általunk felvetett témákkal kapcsolatban: a jogdíj kérdéséről a Népszabadságban („Se  jogdíj, se művészet” címmel) és a 168 órában a tévéjátékok- és tévéfilmekről.

                                                                 - - - - - - - - - - - - - - -

 

                        Következő, kibővített választmány ülésünk (kerekasztal tárgyalás) 2005. április 5. délután 3 órakor a Filmesházban. A választmányi ülések nyilvánosak..

 

                        2005. március 24.

 

Összeállította: Szőnyi G. S.  

 

 

                                                    A webhelyet az Eastern Kft. készítette. E-mail: eastern@vnet.hu

                                                                                     Utolsó módosítás: 2005.03.31.