Csenterics Ágnes tv rendező (MTV)

06-30-900-8543

1026, Budapest. Széplak utca 8

Tel/fax: 394 - 3843: E-mail: kreatyp@axelero.hu

 Szakmai önéletrajzom

 1961-ben érettségiztem a Kaffka Margit leánygimnáziumban. Az érettségit követően, miközben a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészettudományi karának hallgatója voltam, szabadidőmben már foglalkoztattak televíziós műsorokban, script-girlként, ügyelőként majd asszisztens munkakörben. Így aztán az egyetemi diploma megszerzése után, mint televíziós nyertem felvételt a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol mesterem és osztályfőnököm Keleti Márton sokszorosan elismert rendező volt, aki a 60-as, 70-es években Magyarországon hiánypótló műfajt vitt sikerre: a zenés filmet és a vígjátékot.

 Iskolás korom óta tanultam zongorázni és zeneelméletet, így természetesen tévé rendezőként is vonzódtam a zenéhez, méghozzá minden ágához. Olyan programok készültek rendezésemben, mint Földes Andor zongoraművész bemutatása, Kalmár Magda, Miller Lajos operaénekesek portréi; Szirmai: „Mágnás Miska” című operettjének televíziós változata, ötször negyven perces sorozat „Rohan az idő” címmel, az addig elmúlt évtizedek slágertörténete. De szerepelnek rendezői oeuvremben az olyan helyszíni közvetítések, mint például Bartók születésnapi koncertje (Concerto, Zene…), Verdi Mephistophele, vagy Marton Éva magyarországi koncertje, amelynek általam rendezett felvételét a MET is megjelentette.

 Kétségtelenül legsikeresebbnek mondhatom a számos szerzői est egyikeként készült Egy Fényes est címűt, amely Fényes Szabolcs életművét ölelte át és 1983-ban a Televíziós Művek veszprémi Fesztiválján a fődíj mellett elnyerte a közönség díjat is.

 Sikeresnek mondhatom a Németh Sándorral - magyar és német változatban - készített show műsort. Később Németh, mint a Fővárosi Operettszínház igazgatója hozta Budapestre, csaknem egy félévszázad után Rökk Marikát, aki 1992-ben eljátszotta a Kálmán operett, részére írt változatát, a Marica grófnőt. Ennek alapján sikerült rávennem, az akkor már nyolcvanötödik évében járt művésznőt a televíziós produkcíó elkészítésére, „Rökk Marica grófnő”címmel.

 1996-ban rendeztem a „KI MIT TUD?” című ifjú tehetségeket felmutató  vetélkedőt.

 A Magyar Televízió szűkös anyagi lehetőségei behatárolják az én lehetőségeimet is. De örömmel emlékszem Seregi László két Shakespeare balettjének, (Szentívánéj, Makrancos Kata) felvételeire, Keveházi Gábor portré műsorára, a Zorba a görög című balett, a Győri Balett „Purim” előadásának felvételeire. Hasonlóan szakmai sikerként könyvelhetem el a táncművészet eseményeiről szóló műsoraimat, így például a Nemzeti Táncszínház megnyitásáról, a győri Táncfesztiválról készült felvételeimet és a táncművészet híradóját.

 Jelentős közönségvisszhangja van az Újévi koncerteknek és a sok-sok Főtér című műsornak, amely segít megismerni nekem is országunk gyönyörű tájait, alkotó embereit.

Csenterics Ágnes

 

A webhelyet az Eastern Kft. készítette. E-mail: eastern@vnet.hu

Utolsó módosítás: 2005.03.08.